Historiek

1987: Onder de naam "Vakantie en Muziek" worden de eerste muziekkampen ingericht tijdens de schoolvakanties.
De jaren daarna gaan deze opnieuw door en worden er ook buitenlandse muziekvakanties georganiseerd voor jongeren in Oostenrijk en Frankrijk.
1989: Eerste Solistenwedstrijd & geboorte van het "Oostvlaams Jeugdorkest". Ook heel wat concerten staan op de agenda van de vereniging. Met de hervormingen van het deeltijds kunstonderwijs in 1990 stijgt de vraag naar cursussen tijdens het schooljaar. Eerst werden deze gegeven te Zele, nadien ook in Gent.
1990: Het bestaan van V.E.M.vzw is een feit en op dit moment mag V.E.M.vzw zich één van de grootste
onafhankelijke instellingen voor muziekonderwijs en cultuurparticipatie in Vlaanderen noemen.

1994: Onze vereniging wordt ondergebracht in de Willem Wenemaerstraat 35 in Gent.  V.E.M.vzw beschikt er over een aantal huiselijke leslokalen en een repetitie- en concertzaaltje met een capaciteit van een 60-tal mensen. Naast de individuele instrumentlessen en kleuterinitiatie,  geven wij ook workshops en kunnen scholen en verenigingen intekenen voor onze interactieve instrumentenvoorstelling "van schildpad tot sax". Daarnaast staan er jaarlijks tal van concerten , projecten, kampen en stages op het programma.

2008: V.E.M.vzw organiseert een eerste internationale uitwisseling met een Nederlands jeugdorkest en het idee om een netwerk van junior-orkesten uit te bouwen krijgt vorm.
2009: V.E.M.vzw heeft er een volwaardige nieuwe afdeling bij: MUSICALSTAGE. Kinderen en jongeren kunnen vanaf dan bij ons terecht voor een allround musicalopleiding en de komende jaren volgen er dan ook tal van grotere en kleinere musicalproducties zoals "Mijn ster", "Worst met appelmoes", "Het zwarte bomenbos", "Mijn geheim" al dan niet ism het V.E.M.-orkest of leerlingen/kinderkoor van V.E.M.vzw.
2011: Enkele leerkrachten van V.E.M.vzw zetten hun schouders onder Mini-Musica, het enige echte juniororkest van Oost-Vlaanderen. Vanaf september wordt ook het Mini-Musica kinderkoor opgestart. In het schooljaar 2011-2012 is het aantal musicalleerlingen verdubbeld naar 60 jonge acteurs/zangers/dansers.
2012: Het Mini-Musica orkest wordt vanaf september 2012 opgesplitst in een kinderorkest (7 tot 13 jaar) en een juniorenorkest (11 tot 18 jaar).
2013: Het kinderkoor maar vooral het Mini Musica-orkest barst uit zijn voegen... Omdat de jongeren eigenlijk ook wel willen meespelen met het V.E.M.-orkest, wordt beslist om van Mini Musica een exclusief kinderorkest te maken voor kids van 7 tot 14 jaar. Zij nemen de eerste keer deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt en behalen er, als jongste orkest op meer dan 70 deelnemers uit 25 landen een mooie tweede prijs. Omdat onze aandacht wil gaan naar het uitbouwen van de verschillende samenspelgroepen en orkesten en het kinderkoor, wordt beslist om vanaf september de musicallessen te organiseren i.s.m. Kamer 58.
2014: In september wordt onze musicalafdeling verder overgenomen door Kamer 58. V.E.M.vzw zal enkel nog projectmatig rond musical werken.
Intussen tellen zowel het V.E.M.-orkest (14+) en het Mini Musica kinderorkest een behoorlijk aantal leden. Daarnaast is er een drumband, een samenspelgroep voor volwassenen en kleinere ensembles voor gitaristen, beginners en blazers. Ook het kinderkoor krijgt vaste grond onder de voeten en neemt deel aan de provinciale koorzangtornooien van de Provincie Oost-Vlaanderen waar zowel de zangertjes als de dirigente lovende kritiek krijgen van een gerenommeerde jury.
2015: Het kinderorkest heeft alweer deel genomen aan het Europees Muziekfestival en behaalde eenzelfde goed resultaat. Op 30 december 2015 mocht onze vereniging bovendien 25 kaarsjes uitblazen. Het schooljaar 2015-2016 werd dan ook een jubileumjaar met tal van concerten en activiteiten.
2016: V.E.M.vzw bestaat 25 jaar en dat werd uitgebreid gevierd. Hoogtepunten waren een uniek KIDSCONCERT en een heus JUBILEUMCONCERT met alles er op en er aan in het NT Gent. V.E.M.vzw ontving daar ook een medaille van de Stad Gent om dit jubileum te vieren. Op naar de volgende 25 jaren vol muziek!
2018: Er stonden alweer 2 thema-concerten op het programma: naast een g(ri)ezellig HALLOWEENCONCERT gaven de jongste kinderen het beste van zichzelf op onze CARNAVALCONCERTEN.